DYNIOWY KREM Z MLECZKIEM KOKOSOWYM
10/24/2013
Pyszna, lekka,
delikatna zupa krem z dyni to hit jesieni. Prawie wszyscy mają już za sobą swój
debiut kulinarny w tej kategorii, wszyscy prócz mnie. Zupę krem jadłam już
chyba ze wszystkich możliwych warzyw, marchewki, brokułu, kalafiora, groszku,
jednak dynię pokroiłam dziś po raz pierwszy. I jestem z siebie duma!
Nieskromnie powiem, że zupa wyszła przepyszna! Jestem pewna, że na tej jednej
dyni się nie skończy i jeśli nie w tym roku, to w następnym na pewno takich
kremów powstanie więcej. Dziś postanowiłam zaryzykować i nie wybrałam
klasycznej łagodnej zupy. Lubię przyprawy, lubię ostry smak, lubię tajską
kuchnie. Nie mogłam więc się powstrzymać, gdy znalazłam wspaniały przepis z
imbirem, curry i mleczkiem kokosowym. Całość bardzo prosta w przygotowaniu,
jednak krojenie dyni to zdecydowanie męskie zajęcia i bez pomocy silnych rąk mogłoby być ciężko :)
Przejdę może do
przepisu. Zgodnie z podaną ilością składników, miały mi wyjść 2-3 porcje,
jednak na moje oko jest ich ok 5.
Składniki:
300 g pokrojonej w kostkę dyni
mała marchewka
2 średnie ziemniaki
pół cebuli
łyżka masła
łyżeczka curry
2x ząbek czosnku
pół puszki mleka kokosowego
łyżka oleju
3 cm imbiru
sól i pieprz
Posiekaną w kosteczkę cebulę i starty ząbek czosnku wrzucamy na rozgrzaną łyżkę
masła, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Całość doprawiamy
szczyptą soli i mieszamy smażąc ok 5 min. Wszystko przekładamy do garnka z 1
litrem wody i dodajemy dynię. Całość gotujemy ok. 20 min., aż warzywa będą
miękkie. Następnie blendujemy je w garnku na gładki krem. Jeżeli zupa będzie za
gęsta dodajemy odrobinę wody. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy
curry, starty imbir i starty ząbek czosnku. Energicznie mieszamy, aż powstanie
jednolita, aromatyczna brązowa masa. Pod koniec gotowania dodajemy ją do zupy (ja
dodałam masę podczas blendowania kremu) wraz z mleczkiem kokosowym. Zostawiamy
krem na ogniu jeszcze kilka minut po czym rozlewamy do miseczek i podajemy wedle
uznania – z pestkami dyni, grzankami lub ptysiowymi groszkami :)
23 komentarze