lepsza pizza od domowej? nie znam!
2/12/2013
‘Zawsze po skończonej serii ćwiczeń
zjadam kawałek pizzy. Żartuję, nie ćwiczę :)’
Poważnie mówiąc
ćwiczę i staram się nie objadać na noc, ale czasem trzeba zrobić wyjątek, nie
można się na siłę powstrzymywać. Kalorie o tej porze na pewno już śpią :) Nie
ma nic smaczniejszego od domowej pizzy, na puszystym cieście z mnóstwem kolorowych przepysznych
składników! Oj nie ma. Nikt nie narzuca tu swoich reguł, wyliczonych porcji
szynki i pieczarek, wszystko jest dokładnie takie, jakie chcę, aby było:) Pizza
idealna na kolację, smaczna, efektowna i prosta w wykonaniu:) Wystarczy
zaciągnąć jakieś męskie silne ręce do krojenia (czasochłonnego)
wszystkich składników i pizza prawie gotowa:)
SKŁADNIKI NA
CIASTO:
- 3 ½ szklanki mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 1 jajko
WYKONANIE:
Rozrobić ciasto,
rozwałkować, wyłożyć na (dużą) blachę - ja zawsze wykładam na prostokątną. Następnie posmarować ketchupem, lub przecierem
pomidorowym. Kolejno warstwami układać składniki (w moim przypadku: kiełbasa,
ogórek kiszony i czerwona papryka konserwowa, pieczarki z cebulką wcześniej
lekko podsmażone). Wszystko posolić, dodać pieprzu, a na wierzch posypać
startym żółtym serem.
Piec w
piekarniku ok 30 minut, w temperaturze 180 stopni.
Jak łatwo można zauważyć
nie jest to ciasto drożdżowe, a wiele osób nie wyobraża się pizzy na innym cieście,
jak właśnie na drożdżowym. I tu możecie być zaskoczeniu:) Pizza rośnie, jak na
drożdżach, a w smaku jest jeszcze lepsza, łatwiejsza do wykonania, delikatniejsza,
jakby bardziej słodka – pyszna!
Powiedzcie mi, czemu pizza jest taka dobra? Za każdym razem mówię sobie dość, nigdy więcej, przejadłam się już pizzą, a na drugi dzień znowu mam na nią ochotę!! :)
66 komentarze