TIROPITAKNIA, czyli greckie pierożki serowe :)
7/15/2012
25 lat minęło, jak jeden dzień:) Ćwierć wieku za mną, ale nie myślę o tym w ogóle. Czuję się na 21-latkę, mam nadzieję, że wyglądam na nią również i tego się trzymajmy:) Wczorajsza impreza urodzinowa, jak najbardziej udana, a dziś nie wiem, od czego zacząć. Nie wiem, czy lubicie wpisy kulinarne, przepisy na różne smakołyki, ale obawiam się, że musicie, chociaż na jeden dzień polubić:) Chcę Wam pokazać kilka eksperymentów w kuchni, jakie czasem tworzę. Wczoraj wpadłam na pomysł zrobienia pierożków z ciasta francuskiego, ale tym razem nie z owocami, a na słono – TIROPITAKNIA, czyli greckie pierożki serowe.
Przepis prosty, wykonanie również, więc koniecznie musicie wypróbować, jeżeli lubicie słone, dobrze przyprawione przekąski:)
Ciasto francuskie najlepiej kupić gotowe, nie jest drogie, a bardzo smaczne i zdecydowanie skraca czas, jaki spędzimy w kuchni.
PRZEPIS NA FARSZ (do pierożków):
- 2 jajka
- ½ kostki masła (100g)
- 1 opakowanie sera feta (200g)
- 100 g sera koziego
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 pęczka tymianku (świeżego- możemy taki dostać w doniczkach, np. w Lidu:))
- sól, pieprz
WYKONANIE:
1. Sery rozgnieść widelcem, dodać sól, pieprz i wymieszać ( nie przesadźcie z ilością soli, wystarczy naprawdę niewielka szczypta, ponieważ sery feta są same w sobie słone). Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
2. Jajka ubijać powoli mikserem, dodając mieszankę sera i posiekany tymianek.
3. W rondelku roztopić masło.
4. Rozwałkowane ciasto pokroić w równe kwadraty (mniej więcej 6 cm x 6 cm).
5. Każdy kawałek posmarować na środku roztopionym masłem, a następnie na środku układać farsz.
6. Kwadraciki sklejać tak, aby powstały trójkąty.
7. Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i włożyć pierożki. Każdy z nich posmarować resztą roztopionego masła. Blachę wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut.
Z wyżej podanej ilości składników wyszło tak dużo farszu, że zużyłam aż 3 opakowania ciasta francuskiego. Wyszło mnóstwo pierożków - aż 3 blachy. Także jeśli chcecie zmniejszyć ich ilość, to zmniejszcie również ilość składników:)
Przekąska najlepiej smakuje na ciepło, podana prosto z piekarnika:) Ale po wystygnięciu pierożki są również bardzo smaczne. Farsz jest lekko kwaśny, jak ser feta, słonawy, wyczuwalny jest czosnek (który uwielbiam, jako przyprawę we wszystkich potrawach) oraz tymianek. Charakterystyczny, a zarazem delikatny smak – pycha!
46 komentarze